Σημεία εκκίνησης: 1 κτήριο, 3 γλυπτά και 1 ντοκιμαντέρ

15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2015 

Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του Αφεντάκειου Iδρύματος το 2014, ξεκίνησε μια έρευνα που συνεχίζει να ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πολιτιστικό υλικό που συνδέεται με τον τόπο. “Ένα κτήριο, τρία γλυπτά και ένα ντοκιμαντέρ” αποτελούν τα “σημεία εκκίνησης” για τη δημιουργία εικαστικών έργων που θα παρουσιαστούν σε μη-εκθεσιακούς χώρους σε παραλληλία με τη καθημερινή ζωή στο χωριό της Κιμώλου. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού καλούνται να περπατήσουν στα σοκάκια του χωριού και να ανακαλύψουν τους χώρους που εκτίθενται τα έργα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται έμφαση στην καλλιτεχνική εμπειρία ως μια διαδικασία αλληλεπίδρασης του τόπου και της ανθρώπινης παρουσίας.

Ένα κτήριο, το Αφεντάκειο Ίδρυμα, σχεδιάστηκε το 1932 από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Δραγαζίκη και κατασκευάστηκε το 1950. Ο Γεώργιος Οικονόμου Αφεντάκης χρηματοδότησε την ανέγερσή του και επιθυμούσε, όπως γράφει στη διαθήκη του, την “έσαεί” συντήρησή του ως άσυλο “πτωχών και εγκαταλελειμμένων γερόντων και εκ δυστυχημάτων ναυαγών ”.

Αργότερα, το 1967, μπροστά στο κτήριο στήθηκε ο ανδριάντας του ευεργέτη φιλοτεχνημένος από τον γλύπτη Γιάννη Παππά. Επίσης, το ταφικό μνημείο της Σοφίας Αφεντάκη, ανηψιάς του Γ. Ο. Αφεντάκη, “Η Κοιμωμένη” του Γιαννούλη Χαλεπά αποτελεί ένα από το σημαντικότερα γλυπτά του. (1878, Α ́ Νεκροταφείο της Αθήνας). Το 1995, η Αιμιλία Παπαφιλίππου χρησιμοποίησε πέτρα από το λατομείο στα Πράσσα (Κίμωλος) και δημιούργησε το γλυπτό με τίτλο “The fruit of present, sperm of past, seed of future” (“Ο καρπός του Παρόντος, σπέρμα Παρελθόντος, σπορά Μέλλοντος”).

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Δοχεία Ζωής” του Ηλία Γιαννακάκη παρουσιάζει το έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωσταντινίδη. Στις οδοιπορίες του ο αρχιτέκτονας φωτογράφισε την ανώνυμη αρχιτεκτονική του ελληνικού τοπίου και δημιούργησε ένα αξιόλογο αρχείο που αντανακλά την αναζήτηση μιας μοντέρνας ελληνικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας. Η επίσκεψή του στην Κίμωλο καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ (20 ́43″), όπου εμφανίζονται βίντεο που τράβηξε στο νησί, περιλαμβανομένου και του Αφεντάκειου Ιδρύματος.

11233270_10152887570240064_6020843645673880902_o

Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στους προβληματισμούς της εποχής και οικειοποιούνται τόπους, εφόσον εκεί βρίσκουν πιθανές μορφές ή την απαρχή των έργων τους. Ο χώρος, ο χρόνος και οι σχέσεις των ανθρώπων αλλάζουν και μεταμορφώνουν το τοπίο και αντιστρόφως, σημαδεύουν το τοπίο και σημαδεύονται από αυτό. Ο εικαστικός περίπατος έχει σκοπό να διερευνήσει την απόρροια της καλλιτεχνικής παρέμβασης στο τοπίο. Έχει στόχο να συμβάλλει στο διάλογο σχετικά με τη συνύπαρξη τόπου και τέχνης και να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο επικοινωνίας.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από το τριήμερο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του Αυγούστου.

Με την υποστήριξη :

Slice-2Slice-1visionandsound

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Δημοτικό Σχολείο Κιμώλου
29 – 31 Αυγούστου 2015

 

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

 

19:00 – 20:30
Επίσκεψη στο Αφεντάκειο Ίδρυμα που περιλαμβάνει και τον αδριάντα του Γεώργιου Οικονόμου Αφεντάκη φιλοτεχνημένο από τον Γιάννη Παππά.

21:00

“Πέρασμα από την Κίμωλο. Εμπειρία, μνήμη, αποτύπωση”. Παρουσίαση από την Μαρία Σάρδη.

22:00

Προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η τέχνη του Γιάννη Παππά” σε σκηνοθεσία Άγγελου Πανάγου, διάρκεια 1 ώρα και 24 λεπτά. Προλογίζει ο σκηνοθέτης.

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

20:30

Με αφορμή την Κοιμωμένη του Γιαννούλη Χαλεπά, η Χριστιάνα Γαλανοπούλου μας ταξιδεύει από έργο σε έργο και από αποχαιρετισμό σε αποχαιρετισμό.

21:30
“Ο καρπός του Παρόντος, σπέρμα Παρελθόντος, σπορά Μέλλοντος”. Η Αιμιλία Παπαφιλίππου παρουσιάζει τη δουλειά της

και το πως εμπνέεται από την αέναη σχέση φύσης – τέχνης καθώς αυτή διαμορφώνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και σχεδιάζει ο άνθρωπος τον Εαυτό του και τον Κόσμο.

23:30
“Duat Project”, Ζωντανή οπτικομουσική παρουσίαση από τον Fabio Amaral.

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

20:30

“Σχεδιάζοντας με κιμωλία”: Με αφορμή το έργο του Παγκοσμιοποίηση, μια εγκατάσταση 24 μέτρων με 52 μαυροπίνακες πάνω στους οποίους το σχέδιο είχε γίνει με κιμωλία, ο Δημήτρης Αληθεινός μιλά για τις Κατακρύψεις και τη σπουδαιότητα της τέχνης απέναντι στην καταστροφή του Πλανήτη.

22:00
Προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Δοχεία Ζωής” σε σκηνοθεσία του Ηλία Γιαννακάκη που παρουσιάζει το έργο του

αρχιτέκτονα Άρη Κωσταντινίδη, διάρκεια 30 λεπτά.

23:00
Κλείσιμο της ‘Εκθεσης με έναν τελευταίο περίπατο.

Εικαστικός Περίπατος 2019 ©