Η Κίμωλος ως τόπος εξορίας

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ2016
21:00 η ώρα στο Δημοτικό Σχολείο Κιμώλου

Η Κίμωλος υπήρξε μαζί με άλλα νησιά της άγονης γραμμής τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Στο νησί εξορίστηκαν σημαίνοντες πολιτικοί αντιφρονούντες και ιστορικά στελέχη της Αριστεράς. Η κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου βρήκε πολλά από τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ στην Κίμωλο γεγονός που πυροδότησε μία σειρά πολιτικών εξελίξεων. Οι εξελίξεις αυτές, οι συνθήκες διαβίωσης, ο τρόπος οργάνωσης των εξόριστων στο νησί καθώς και οι σχέσεις τους με τους κατοίκους το νησιού θα αποτελέσουν τον άξονα αυτής της παρουσίασης φωτίζοντας ως τώρα άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κιμώλου μέσα από γραπτές, προφορικές μαρτυρίες και ιστορικά τεκμήρια.

 

Maria Sardi, PhD

Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και την Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ως συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη από το 2000 έχει εργαστεί σε ποικίλα Ευρωπαϊκά επιστημονικά  προγράμματα.Έχει επιμεληθεί εικαστικές εκθέσεις και έχει οργανώσει συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή καταλόγων μουσείων και εκθέσεων τέχνης, ενώ άρθρα της δημοσιεύονται σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στο Ελληνοαμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών και στο τμήμα Δια Βίου Μάθησης του Μουσείου Μπενάκη, ενώ από το 2013 διδάσκει Ιστορία Τέχνης στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του Τμήματος Μεσανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τέλος, είναι μέλος της ομάδας ειδικών τέχνης ArtExperts+ που δραστηριοποιείται στο Dubai και το Abu Dhabi.

https://soas.academia.edu/MARIASARDI

Εικαστικός Περίπατος 2019 ©