Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Eίναι ιστορικός της τέχνης. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μουσειολογία, Οργάνωση και Επιμέλεια εκθέσεων στο Λονδίνο (ΜΑ, Essex University) και Ιστορία της σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι (DEA, Paris I-Panthéon, Sorbonne). Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2000 ίδρυσε το φεστιβάλ VideoDance, το πρώτο φεστιβάλ που συνδύαζε οπτικοακουστικά μέσα και παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το οποίο και διηύθυνε μέχρι το 2007. Το 2008, ίδρυσε το MIRfestival (www.mirfestival.gr), ένα φεστιβάλ νέων μορφών παραστατικών τεχνών για τη σχέση μεταξύ περφόρμανς, εικόνας και νέων μέσων, του οποίου είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων και στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό φεστιβάλ. Eπίσης αρθρογραφεί για θέματα τέχνης, επιμελείται καταλόγους εκθέσεων και φεστιβάλ και συνεργάζεται με ομάδες θεάτρου και χορού ως δραματουργός.

Tο έργο της επικεντρώνεται στο σημείο σύγκλισης του σύγχρονου οπτικοακουστικού πολιτισμού και των παραστατικών τεχνών καθώς και στην ανάδειξη των νέων εκφάνσεων των παραστατικών τεχνών.

2016

 (Ηρωικές) έξοδοι μια διάλεξη-περφόρμανς της Χριστιάνας Γαλανοπούλου

Ταξιδεύοντας το βλέμμα από άγαλμα σε πίνακα και από κείμενο σε εικόνα, η Χριστιάνα Γαλανοπούλου υφαίνει μια αφήγηση για το εδώ και το εκεί, τις ομαδικές αποχωρήσεις και τον μοιρασμένο χώρο στους τόπους που σχετίζονται με την ζωή πέρα από τη ζωή. Aκολουθεί τα έργα τέχνης που απαθανατίζουν ηρωικές στιγμές της ιστορίας, τις (ηρωικές;) εξόδους, που πάντα συνυπάρχουν με τη σφαγή και την αναζήτηση της ελευθερίας. Αναζητά τους φτερωτούς φύλακες των κόσμων, τους πολιτισμούς που τους ανέθρεψαν και τους τρόπους με τους οποίους πολιτισμοί και άνθρωποι στάθηκαν απέναντι στην αιωνιότητα.
Κλωστή την κλωστή υφαίνεται ένα λόγος προσωπικός, μια αφήγηση που όσο προχωρά, τόσο μοιάζει με ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ που ερμηνεύεται ζωντανά. Ένας λόγος για τις εξόδους που θα είναι πάντα ηρωικές, για την ελευθερία και την αναζήτησή της, για τον αδύνατο αποχαιρετισμό, για τον πολιτισμό, για τον ατέλειωτο δρόμο της ζωής και για τα σύνορα του επέκεινα. Ένας λόγος για την ανθρώπινη φύση.

Οι (Ηρωικές) έξοδοι είναι το Β’ μέρος μιας βραδιάς με διαλέξεις-περφόρμανς που είχε ήδη παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Open Stage της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

allegory de la liberté_web

Anonymous, Allégorie de la Liberté. c.1860

 

xristiana_small

 

 

2015

xalepas

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με το βλέμμα προσηλωμένο στην Κοιμωμένη του.

 

Εικαστικός Περίπατος 2018 ©