Φωτεινή Βενιέρη και Παναγιώτα Κότσιρα

Η Φωτεινή Βενιέρη είναι υποψήφια διδάκτορας του Εργαστηρίου Μουσειακής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διατριβή της αφορά στη χρήση θεάτρου και θεατρικών τεχνικών ως ερμηνευτικών μέσων σε μουσεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, η διατριβή εστιάζει στη μελέτη του μουσειακού θεάτρου (museum theatre) ως μέσου κριτικής εμπλοκής του κοινού. Για την εκπόνηση της διατριβής της έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Λεβέντη και το Κληροδότημα Παπαδάκη.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (Π.Ε.ΣΥ.Θ.), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, της International Museum Theatre Alliance Americas (ΙΜΤΑL Americas) και εκπρόσωπος της International Museum Theatre Alliance Europe (IMTAL Europe).

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, ασχολείται με το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση προγραμμάτων μουσειακού θεάτρου.

 

Η Παναγιώτα Κότσιρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Αθηνών από όπου και αποφοίτησε. Εργάστηκε ως ηθοποιός, σχεδόν αποκλειστικά στο θέατρο, για δεκαπέντε χρόνια περίπου και ως διευθύντρια παραγωγής, πάλι στο θέατρο, για δύο χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων μουσειακού θεάτρου (museum theatre).

 

museum_theatre

Ιστορίες του Κάστρου

Φήμες λένε ότι από τη δεκαετία του 1930 η Μαριγώ που έζησε στην Αμερική περιφέρεται στο κάστρο κάποιες βραδιές του Ιουλίου και κάτι αναζητά… Μια ξενάγηση στην ιστορία του κάστρου γίνεται η αφορμή για την εμφάνισή της, ξετυλίγοντας το νήμα των ιστοριών που χάθηκαν μέσα στα ερείπια…

Οι «Ιστορίες του Κάστρου» είναι ένα έργο μουσειακού θεάτρου: μέσα από εκτενή έρευνα και με όχημα τη θεατρική μυθοπλασία ζωντανεύουν οι ιστορίες που κρύβουν τα ίχνη του παρελθόντος. Οι επισκέπτες και επισκέπτριες του κάστρου έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυφές όψεις του παρελθόντος που μπορεί και να μην είναι τόσο μακρινό…

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Αφεντάκη για την ευγενική παραχώρηση των «Κιμωλιακών», στα οποία βασίστηκε το σενάριο του έργου.

Μουσιακό Θέατρο

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Παναγιώτα Κότσιρα και Φωτεινή Βενιέρη

Μαριγώ: Παναγιώτα Κότσιρα

Ξεναγός: Φωτεινή Βενιέρη

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

museum_theatre

 

Εικαστικός Περίπατος 2018 ©